Jačanje uloge MZ u BiH – ključne poruke žena

Projekt „Promocija brige o zaštiti ženskog zdravlja i ukupnog dobrostanja“ – april / juli 2024 je projekat koji u partnerstvu realizuju Grad Zenica i Centar ženskih prava, a pod okriljem projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ koji je zajednički projekat Vlade Švicarske i Švedske a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP).

Proteklih dana održale smo 4 radionice sa 92 nevjerovatne žene sa područja 4 Mjesne zajednice, i to Gorica, Donje Babino/Kasapovići, Putovići i Gornja Zenica. O čemu smo sve razgovarale pročitajte u nastavku i obavezno pogledajte našu fotogaleriju:

  1. juni 2024. – Mjesna zajednica Gorica

Kako su nam rekli, Gorica je dovoljno blizu grada, a dovoljno daleko da možeš uživati u miru i prirodi – na manje od 15 minuta vožnje od centra Zenice.

Družile smo se sa 23 članice Udruženja žena Gorica, u obnovljenom Društvenom domu. Razgovarale smo o izostanku dovoljne brige žena o vlastitom mentalnom i fizičkom zdravlju, o svakodnevnici žena u Gorici i problemima s kojima se susreću.

„Bilo nam je divno. Imam puno obaveza, ali mi je sve nešto bilo žao ranije otići, jer sam znala da bih nešto propustila“, rekla je jedna od učesnica.

Družit ćemo se ponovo, jer ove žene uz malo podrške mogu postići mnogo, a naša podrška neće izostati.

  1. juni 2024. – Mjesna zajednica Donje Babino, Kasapovići.

U Društvenom domu u Kasapovićima dočekalo nas je 40 žena, članica Udruženja žena “Babinke”. Bile su iskreno obradovane jer, kako kažu, “Prva ste nam posjeta izvana, otkako smo registrovale Udruženje, u martu ove godine.” Skučeni prostor i sparina nisu nas omeli da intenzivno i posvećeno provedemo zajedno nekoliko sati. Pričale smo o slobodi životnih izbora, o “moram, trebam i želim”. Pričale smo o nama sada i prije, o našim kćerkama i unukama, njihovoj sadašnjosti i načinima da utičemo na njihovu bolju budućnost. Pričale smo o ženskim ljudskim pravima i zdravlju.

Sigurne smo da ćemo se ponovo družiti, učiti, podržavati i umrežavati.

  1. juli 2024. – Mjesna zajednica Putovići, Društveni dom

Iako je radionica bila u prijepodnevnim satima, 14 članica Udruženja žena Putovići je uspjelo da se organizuje u svim svojim obavezama i dočeka nas srdačno u sali Društvenog doma. Vrijeme od nekoliko sati iskoristile smo da razgovaramo o tome kako biti formalno nezaposlena ne znači „ne radi“, jer život na selu je svakodnevni rad, kako bi se sebi i ukućanima obezbijedio pristojan život. Za njih nekoliko koje su godinama radile u tekstilnoj industriji i ostale bez zaposlenja, važna je podrška najbližih, kako se u toj situaciji ne bi osjetile manje vrijednima. Razgovarale smo i o tome kako žene čitav život prati „nemoj, sramota je“. „Ljubičice“ su odlučne u tome da jedna drugoj budu podrška, da brinući o svom zdravlju i dobrostanju doprinose i svojoj porodici i zajednici. Svakog drugog petka u mjesecu organizuju večernje druženje. Pozvale su nas da dođemo na jedno od tih druženja: „Vi nama pričajte, a u pauzama ćemo se zabaviti pjesmom. Nama se lakše organzovati uveče, na selu ljeti ima puno posla. “, poručile su nam. Vrlo rado i do skorog viđenja.

  1. juli 2024. – Mjesna zajednica Gornja Zenica, „HANA“

Udruženje žena Hana GZ posvetilo je ime udruženja hrabroj djevojčici koja se nosi sa teškom bolešću i kojoj su članice udruženja stalna podrška. Njih 15 smo srele danas u prostoru koji su brižljivo uredile, a u sklopu je Društvenog doma u Gornjoj Zenici. „Da mi nije udruženja ja ne znam kako bih izdržala muku i tugu.“, rekla nam je članica koja je u posljednjih godinu dana imala četiri gubitka najvoljenijih. U dobi od tridesetak do 65+, vrlo su različite ali okupljene u zajedničkoj želji da se međusobno podrže i osnaže. Radionicu smo jedva završile, hoće žene još i još, da razgovaramo o svemu što se tiče ženske uloge u porodici, u zajednici, zdravlja žena i nužnosti pregleda za rano otkrivanje raka (mamografija, papa test…). A pričalo se i o neplaćenom ženskom radu i obezvrjeđivanju ženskog rada: „Crko’ radeć’, a ne broji se!“.

„Sve nam treba“, kažu, pa smo obećale da ćemo ih informisati o mogućnosti organizovanja dodatnih specijaliziranih radionica, ali i uključivanja članica u edukacijske programe i obuke koje se tiču vođenja organizacija i pisanja projekata, upravljanja projektima i aktivnostima.

Želimo im da dobiju donaciju za otopljavanje zgrade i uvođenje internog centralnog grijanja, pa da se i zimi možemo susresti i raditi u njihovom prostoru.

 

Mapa: Mreža pomagačica

Lična priča preživjele nasilja: Ništa nije vrijedno trpljenja

Iskorak ka dobrim praksama u zaštiti prava žrtava trgovine ljudima

25 GODINA CENTRA ŽENSKIH PRAVA

Konferencija “Podrška pristupu pravdi za žene žrtve/preživjele rodnozasnovanog nasilja u BiH”

Položaj žena sa iskustvom nasilja u pravosudnom sistemu BiH

O edukaciji policije su rekli…

Žrtve trgovine ljudima izgubljene u lavirintu institucionalne zaštite

Put za efikasnije ostvarivanje prava zrtava trgovine ljudima

(Ne)funkcionisanje sistema zaštite preživjelih nasilja tokom pandemije ili krizne situacije

Podrška preživjelim nasilja tokom pandemije ili bilo koje druge krizne situacije

Kako pomažemo…

OSOBA OD POVJERENJA – Pravo i Potreba Žene Žrtve nasilja

Propusti i prepreke u radu institucija – Studija slučaja BIH #2

Propusti i prepreke u radu institucija – Studija slučaja BIH #2

ZAPADNI BALKAN I TURSKA: Propusti u sistemu zaštite žena od nasilja

Osoba od povjerenja – potreba ili nedostatak? (anketa)