Snažne u zajedništvu, za budućnost! – Poziv na osmomartovski marš

Povodom Međunarodnog dana žena, Centar ženskih prava iz Zenice, u saradnji sa članicama
Udruženje Mreža policijskih službenica iz ZDK, pozivamo Vas da popratite aktivnosti koje
organizujemo povodom 8. Marta – Međunarodnog dana žena.

U susret ovom prazniku 07. marta 2019. godine organizujemo:

– 16:00-16:45 – Osmomartvoska marš – polazak je planiran ispred Shopping Centra Džananović (Shopping City), koji će se završiti stajanjem na platou ispred Robne kuće „Bosanka“.
Osmomartovska šetnja je za sjećanje i poštovanje prema ženama koje su se kroz protekla stoljeća izborile za prava žena danas. Uzvikivale su “Kruh i ruže!”, tražeći pravo na dostojanstven rad i život. U toj borbi su izgarale, bivale odbačene, gubile živote.

Predale su nam plamen oslobođenja žena iz patrijarhalnih stega i mi ga sa zahvalnošću preuzimamo, kao i milioni aktivistica širom svijeta.

Na ulici smo za prava žena danas i generacije žena koje tek dolaze, kojima ćemo predati plamen oslobođenja od retrogradnih, etno-nacionalističkih, neo-fašističkih, klero-kapitalističkih rovarenja koja truju izvore slobode, jednakosti i pravde i zamagljuju svjetlo
ljubavi, poštovanja i ljudskosti.

Na ulici smo da bi pokazale da žene nisu ućutkane sivilom svakodnevnice. Žene ućutkuju nasiljem. Povremeno nam poklanjaju cvijeće.

Hoćemo prava! Kruh i ruže! Jednakost i pravdu! Nenasilje i slobodu! Slobodu od svega što točak historije okreće unazad. Za dokidnje svih oblika opresije i diskriminacije žena!
Poručujemo: CVIJEĆE JE LIJEPO, ALI DRAŽA SU NAM PRAVA!!!

– 17:00-18:45 – Besplatno prikazivanje filma „Sufražetkinje“ u Multiplex Ekran Zenica.
Film govori o borbi britanskih aktivistkinja za pravo glasa. Film je samo mali doprinos podsjećanju na one žene koje su se krajem 19-og i početkom 20-og vijeka borile za pravo na rad i uslove rada za žene, pravo na obrazovanje i akademsko napredovanje, pravo glasa i
političku participaciju žena.

Iz perspektive današnjeg vremena zanemaruje se činjenica da žene početkom 20-og vijeka ta prava nisu imale i da su se neke žene usudile istupiti u ime svih i boriti se za promjene zalažući u toj borbi i svoje živote.

– 18:45-19:30 – Otvoreni panel na temu 8. marta (kinosala)

– 19:30 – … – Zajedničko druženje uz osvježavajuće piće i dezert (restoran Multiplex Ekran Zenica).

Dobrodošle/i!

Support