Studijska posjeta Njemačkoj

Nazivi organizacija koje smo posjetile: medica mondiale (Koln), Women’s counselling center (Düsseldorf); Gradska uprava (Bremen)

Zemlja i grad u kojoj se organizacije nalaze: Koln, Bremen, Düsseldorf – Njemačka

Trajanje studijske posjete: 12. – 17. juni 2023. godine

Kako smo se odlučile za odabir lokacije studijske posjete?

Centar ženskih prava nalazi se u gradu Zenica odakle je potekla ideja za formiranje medica mondiale tokom rata u BiH ’92 – ’95. medica mondiale je feministička organizacija za ženska prava organizacija. Već 30 godina medica mondiale podržava žene i djevojke u ratnim i kriznim zonama koje su doživjele seksualizirano nasilje – bez obzira na njihov politički položaj, etničko porijeklo ili vjersku pripadnost. Zajedno sa partnerskim organizacijama, rade na zaštiti prava žena i unapređenju samoopredjeljenja žena i djevojčica. Jedna od partnerskih organizacija je Centar ženskih prava, koji je ušao u portofolio podrške početkom pademije COVID-19. Upravo ova organizacija se ponudila da nas poveže sa drugom ženskom organzacijom, kao i sa predstavnicima/cama Grada Bremen, za razmjenu iskustava i dobrih praksi, ali i učenje.

Utisci sa studijske posjete i sljedeći koraci?

Prvi dan posjetile smo naše domaćice – medica mondiale. Komunikacija sa medica mondiale i prijedlozi rasporeda i dinamike studijske posjete su bili upravo ono što se programski uklapa u djelovanje naše organizacije. Dragocjena nam je bila prezentacija strategije i strukture organizacije, gdje smo zajedo zaključile da nam ostavlja prostor za podizanje saradnje na viši nivo, a s obzirom na aktivnosti Centra ženskih prava koje mogu biti primjer dobre prakse koja se može prenijeti u druga geografska područja.

Neizmjerno hvala svim kolegicama iz medice mondiale koje su nam posvetile vrijeme i učinile boravak tako ugodnim, Barbara, Ester, Laura i Jovana, kao i Moniki i Kirsten za izuzeto opušteno druženje uz večeru. Susanne iz medica mondiale posebno zahvaljujemo na stalnoj komunikaciji i posvećenosti ukupnoj organizaciji naše posjete. Koristimo priliku da i ovim putem čestitamo 30 godina postojanja medica mondiale!!!

Šest sati provedenih na putovanju Koln-Bremen-Koln vrijedilo je svakog minuta. Naše domaćice, iz The state Ministry for Health, Women and Consumer Protection i Central office to promote Equal Oportunities for women i gošće koje su pozvale, članice Bremen Advisory Board of Survivors, kao i students and interns, oslikavaju ozbiljnst koju su dale našoj posjeti, kao i organizovanje sastanka u Wown Hall Wittheitsstube. Vrijeme koje su posvetile da nam pokažu znametosti grada naš boravak je učinio još ugodnijim. Obzirom da mi naš rad temeljimo na smijernicama i preporučenim mjerama navedenim u Istanbulskoj konvenciji, sastanak u Bremenu je bio prilika da se upoznamo sa načinima implementacije, kao i da prezetiramo mjere koje mi provodimo. Bilo bi od koristi da se primjer iz Bremena prezentira i prenese u BiH, a da se naš model mreže pomagačica/parapravnica u lokalnim zajednicama prezentira i razvije u Njemačkoj. Već za period nakon ljetne pauze planiramo Zoom sastanke kako bi razmotrile dalje korake u našoj saradnji na realizaciji navedenih ideja.

Dizeldorf i posjeta frauenberatungsstelle düsseldorf e.V. takođe su iznimno iskustvo, gdje smo provele nekoliko sati u ugodnom i vrlo korisnom razgovoru. Uočile smo dosta sličnosti u pristupu i posvećenosti ciljanim grupama koje zastupamo.  Predstavnica organizacije Anita Pavlovska posebno je bila oduševljena mogućnošću saradnje na polju pružanja besplatne pravne pomoći za žene koje žive u Njemačkoj, a za koje trebaju ostvarivanje nekih od prava u BiH. Sa izuzetnim zadovoljstvom dočekale su konačno rješenje problematike s kojom su se suočavale, jer dugo godina su nisu znale koja je relevantna organizacija koja može zastupati interese i prava njihovih klijentica, a koji su vezani za BiH. Posebno opuštenoj atmosferi i brzoj razmjeni informacija u mnogome je doprinijela mogućnost komunikacije na „jugoslovenskom jeziku“, i lični angažman Anite da našu posjetu učini što potpunijom.

Teambuilding i novo iskustvo 😀

Ponosne smo što smo iz vlastitih kapaciteta organizovale studijsku posjetu!! U procesu priprema, odabira lokacije, rješavanju izazova i nepoznanica sa kojima smo se susretale.. sve smo radile, pripremale i rješavale zajedno, u „hodu“ , i sa velikim iščekivanjem. Osim bogatog iskustva studijska posjeta je imala i snažan Teambuilding karakter i sada jedva čekamo narednu priliku!!!

 

Kada se spoje srca – ponovno zajedno, misija ista!

Posebnost studijske posjete koja je učinila da naša srca snažno kucaju od sreće je ponovni susret sa našom dragom Edinom. Edina je prošle godine napustila naš tim, ali smo skakale od sreće kada nas je dočekala u Düsseldorf tokom naše posjete frauenberatungsstelle düsseldorf e.V….. i ko zna, možda upravo u ovoj organizaciji organizuje nove Ljubičaste dane 😀 poput onih koje je vodila u Centru.

Hvala Traf Fondaciji koja je podržala našu studijsku posjetu.

Mapa: Mreža pomagačica

Lična priča preživjele nasilja: Ništa nije vrijedno trpljenja

Iskorak ka dobrim praksama u zaštiti prava žrtava trgovine ljudima

25 GODINA CENTRA ŽENSKIH PRAVA

Konferencija “Podrška pristupu pravdi za žene žrtve/preživjele rodnozasnovanog nasilja u BiH”

Položaj žena sa iskustvom nasilja u pravosudnom sistemu BiH

O edukaciji policije su rekli…

Žrtve trgovine ljudima izgubljene u lavirintu institucionalne zaštite

Put za efikasnije ostvarivanje prava zrtava trgovine ljudima

(Ne)funkcionisanje sistema zaštite preživjelih nasilja tokom pandemije ili krizne situacije

Podrška preživjelim nasilja tokom pandemije ili bilo koje druge krizne situacije

Kako pomažemo…

OSOBA OD POVJERENJA – Pravo i Potreba Žene Žrtve nasilja

Propusti i prepreke u radu institucija – Studija slučaja BIH #2

Propusti i prepreke u radu institucija – Studija slučaja BIH #2

ZAPADNI BALKAN I TURSKA: Propusti u sistemu zaštite žena od nasilja

Osoba od povjerenja – potreba ili nedostatak? (anketa)