25. novembar

Neformalna mreža mirovnjakinja, članica, prijateljica, simpatizerki i volonterki Centra za pravnu pomoć ženama danas je koračala ulicama grada Zenice.
Za nas 25. novembar ima višestruko značenje.

Osim što je Dan državnosti Bosne i Hercegovine, to je ujedno i dan početka svjetske Kampanje 16 Dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama koja traje od 25. novembra do 10. decembra.

Na današnji dan važno nam je da javnost podsjetimo i upozorimo na razornost i posljedice nasilja, pozovemo građanstvo na reakciju i odgovornost i poručimo da nasilje nikada i ni prema kome nije prihvatljivo!!!

Ne borimo se samo protiv nasilja nego se prisjećamo i odajemo počast ženama koje su stradale u ratu ’92 – ’95. Neformalna mreža mirovnjakinja posjetila je spomen obilježje podignuto u znak sjećanja na Mateu Jurić, prvu zeničku civilnu žrtvu rata ’92 – ’95.

Najavljujemo da će se 08. decembra po prvi put obilježiti Dan sjećanja na stradanje žena u ratu u BiH.
Obilježavanje Dana sjećanja rezultat je zalaganja članica Ženske inicijative za suočavanje sa prošlošću – Mir sa ženskim licem. Pozivamo vas da nam se pridružite i podržite akcije u okviru Kampanje 16 Dana aktivizma. Više fotografija možete pronaći na ovom linku.

Osoba od povjerenja – potreba ili nedostatak? (anketa)

PayPal