#JMBG

06.-12.06.2013.
Mirni protesti koji su počeli 06. juna pred zgradom zajedničkih Institucija Bosne i Hercegovine. Iskru protesta zapalio je slučaj tada teško bolesne dvomjesečne bebe Belmine Ibrišević, koja nije imala jedinstveni matični broj kako bi mogla otići na liječenje u inostranstvo, na liječenje koje bi joj moglo spasiti život. Parlamentarna skupština BiH je propustila da usvoji Izmjene i dopune Zakona o jedinstvenom matičnom broju zbog čega sve bebe rođene poslije februara 2013. godine nisu imale JMBG.
Prvi put protesti su se desili spontano i bez pritiska bilo koje grupacije, partije…

Mirni protesti su značili da građani i građanke nisu više mogli/e šutjeti i digli/e su svoj glasi izraz su jasnih zahtjeva građana_ki u BiH da institucije, posebno one na državnom nivou, moraju se više fokusirati na rješavanje prioritetnih pitanja:

 • da Parlament BiH i Vijeće ministara BiH donesu Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana. Rok je 30.06.2013.
 • da Ministarstvo civilnih poslova BiH inicira formiranje državnog solidarnog fonda za liječenje teško oboljelih osoba koje ne mogu imati medicinski tretman u BiH, a po uzoru na zemlje regiona.
 • da se Ministri Vijeća Ministara BiH i oba Doma Parlamenta BiH do kraj mandata odreknu 30% od svojih mjesečnih primanja i da se taj novac uplati u navedeni fond solidarnosti.

Kao civilno društvo konstantno ponavljamo da je:

 • nezamislivo da živimo u zemlji u kojoj se, neizvršenjem presude Ustavnog suda iz 2011. godine, novorođenim građanima ne daje osnovno pravo da se matičnim brojem potvrdi njihovo postojanje;
 • da je nezamislivo (ali očito moguće) da živimo u zemlji u kojoj se, neizvršenjem presude Evropskog suda za ljudska prava, nekim građanima ne daje pravo da budu građani u pravom smislu te riječi;
 • da je nezamislivo (ali očito moguće) da izvršna i zakonodavna vlast bez posljedica građanima stavlja do znanja da ne radi svoj posao.

Na proteste članice Centra su dolazile kao građanke, feministkinje, majke, kao pojedinke koje se bore za slobodu, pravdu i ženska prava.

 1. junaprotesti su obilježeni i u Zenici. Tog dana Premijer Ze-do kantona, gosp. Fikret Plevljak omogućio je protestantima prevoz do Sarajeva i obrok.
  Svaki naredni dan održavani su protesti pred zgradom zajedničkih Institucija – Kafa za JMbg, I to 5 do 12.
  Kafa za JMBG održavat će se svaki dan do 30. juna, do kada će protestani štititi Parlamentarce od buke kako bi ¨u miru ¨mogli raditi I riješiti prioritetna pitanja.
  11. juni
  Do sada neviđeni protesti pred zgradom zajedničkih Institucija Bosne i Hercegovine kojima su se odazvali majke s bebama, roditelji s mališanima, trudnice, studenti, penzioneri, aktivisti_ce iz velikog broja bh. gradova… ,
  12. junadonešena je zajednička odluka građana_građanki da Parlamentarci „mirno i u tišini rade“, i osjetila se ogromna ljubav i sklad među protestantima iz većine gradova BiH, a ne samo Federacije. Međutim, nakon JMBG protesta, „tišina“ je samo ispred državnog parlamenta.
  U gradovima BiH pokrenuto je niz mirnih protesta, studentskih, građanskih… Mostar, Banja Luka, Tuzla..
  16. juni
  Preminula jednoipomjesečna beba Hamidović Berina. Nekoliko hiljada osoba okupilo se u nedjelju navečer ispred zgrade Institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu kako bi odali počast preminuloj bebi Berini Hamidović iz Sarajeva. Radi se o bebi koja je preminula u Institutu za majku i dijete u Novom Beogradu, gdje se nalazila na liječenju nakon što je operisana u Sarajevu. Dijagnosticirana joj je traheoesofagealna fistula na mjestu anastomoze te nije mogla jesti. Nakon neuspjele operacije u Sarajevu beba je prebačena u Beograd, ali uz niz problema.
  Malena Berina je bila među onim bebama u našoj zemlji koje nisu imale jedinstveni matični broj, pa samim tim nije mogla dobiti ni pasoš kako bi prešla granicu. Na granici su satima čekali u vozilu Hitne pomoći, u kojem je beba bila priključena na aparate, jer ih policija bez dokumentacije nije puštala u Srbiju.
  Nakon niza administrativnih prepreka beba je napokon stigla u Beograd na liječenje, ali su se stvari dodatno zakomplicirale. Berina je dobila sepsu, nakon čega je i preminula 13. juna.
  Za sada toliko. I dalje smo tu za Belminu, za hiljade i hiljade Belmina.

Mapa: Mreža pomagačica

Lična priča preživjele nasilja: Ništa nije vrijedno trpljenja

Iskorak ka dobrim praksama u zaštiti prava žrtava trgovine ljudima

25 GODINA CENTRA ŽENSKIH PRAVA

Konferencija “Podrška pristupu pravdi za žene žrtve/preživjele rodnozasnovanog nasilja u BiH”

Položaj žena sa iskustvom nasilja u pravosudnom sistemu BiH

O edukaciji policije su rekli…

Žrtve trgovine ljudima izgubljene u lavirintu institucionalne zaštite

Put za efikasnije ostvarivanje prava zrtava trgovine ljudima

(Ne)funkcionisanje sistema zaštite preživjelih nasilja tokom pandemije ili krizne situacije

Podrška preživjelim nasilja tokom pandemije ili bilo koje druge krizne situacije

Kako pomažemo…

OSOBA OD POVJERENJA – Pravo i Potreba Žene Žrtve nasilja

Propusti i prepreke u radu institucija – Studija slučaja BIH #2

Propusti i prepreke u radu institucija – Studija slučaja BIH #2

ZAPADNI BALKAN I TURSKA: Propusti u sistemu zaštite žena od nasilja

Osoba od povjerenja – potreba ili nedostatak? (anketa)