Kojim putem do Skelana?

Skelani su mjesna zajednica u Opštini Srebrenica. Ovaj kraj pamti i druga vremena kad su Skelani bili opština, ali i rimski municipimu i srednjovjekovnu Bosnu iza koje su ostale nekropole stećaka. Do Skelana se dolazi putem koji se čini mnogo dužim nego što zaista jeste. Put prati rijeku Drinu i plodne oranice koje su se u ranija vremena plaćale suhim zlatom, a sada su većinom puste.
U Skelanima nas 15.04.2024. dočekuje nova multifunkcionalan zgarada gradske uprave u kojoj se nalazi i kancelarija naše partnerske organizacije Udruženja žena povratnica „Podrinjka“.
Sa učesnicama i učesnicima info sesije smo razgovarali o raznim temama. Stanovnici se pretežno bave poljoprivredom i stočarstvom, ali teret poljoprivrednih radova sve više pada na teret starijih članova porodice obzirom da mladi mahom napuštaju ovaj kraj.
Osnovnu školu u Skelanima pohađa 50 đaka od prvog do devetog razreda. Svi učesnici djele zabrinutost za budućnost ovog kraja. Kao najveće probleme sa kojim se suočavaju izdvajaju pristup zdravstvenoj zaštiti iako su im zdravstvene usluge dostupne u Bajnoj Bašti pa čak i Užicu to ne smiruje njihovu zabrinutost obzirom da se te usluge nalaze u drugoj državi i da između njih i kvalitetene zdravstvene podrške stoji međudržavna granica. Za mlade je prepreka za opstanak što nemaju priliku za zaposlenje osim sezonskih poslova u hladnjačama.
Među učesnicama info sesije i Saliha Osmanović, prava heroina, žena koja se suočila sa nezamislivim gubitkom i postala simbol snage i otpornosti. Njen duh plijeni. Kaže da ne želi da ode iz Dobraka,i da cijelu godinu provodi u svojoj kući iako bi joj možda život negdje drugo pogotovo u zimskim mjesecima bio lakši. Živi u svojoj kući i raširenih ruku dočekuje sve raduje se i prilici da učestvuje na info sesiji, jer kaže da je topla ljudska riječ nekada najvažnija. Uči mlađe i sve oko sebe kako je mržnja pogubna i nada se da će za nove generacije život biti bolji i lakši.
U riječima naših domaćina i domaćica koji su nam se uz stisak ruke zahvalili što smo ih posjetili vidimo koliko je bitno učiniti informacije o pravima dostupnim.

Mapa: Mreža pomagačica

Lična priča preživjele nasilja: Ništa nije vrijedno trpljenja

Iskorak ka dobrim praksama u zaštiti prava žrtava trgovine ljudima

25 GODINA CENTRA ŽENSKIH PRAVA

Konferencija “Podrška pristupu pravdi za žene žrtve/preživjele rodnozasnovanog nasilja u BiH”

Položaj žena sa iskustvom nasilja u pravosudnom sistemu BiH

O edukaciji policije su rekli…

Žrtve trgovine ljudima izgubljene u lavirintu institucionalne zaštite

Put za efikasnije ostvarivanje prava zrtava trgovine ljudima

(Ne)funkcionisanje sistema zaštite preživjelih nasilja tokom pandemije ili krizne situacije

Podrška preživjelim nasilja tokom pandemije ili bilo koje druge krizne situacije

Kako pomažemo…

OSOBA OD POVJERENJA – Pravo i Potreba Žene Žrtve nasilja

Propusti i prepreke u radu institucija – Studija slučaja BIH #2

Propusti i prepreke u radu institucija – Studija slučaja BIH #2

ZAPADNI BALKAN I TURSKA: Propusti u sistemu zaštite žena od nasilja

Osoba od povjerenja – potreba ili nedostatak? (anketa)