Spolno (seksualno) uznemiravanje žena na radnom mjestu

Pitanje:
Zovem se S. G. i imam 29 godina. Tri godine radim kao sekretarica u jednoj firmi. Posljednja 4 mjeseca trpim zlostavljanje od kolege koji mi često šalje SMS poruke i poruke na Facebook lascivnog sadržaja, pornografske sadržaje na mail, i konstantno me poziva na izlazak. Nedavno me u liftu pokušao pipati. Bila sam u šoku, uspjela sam pobjeći. Od tada izbjegavam svaki mogući susret sa njim. To nisam nikome ispričala, jer me stid i strah da ne dobijem otkaz. Kako da se odbranim i šta da radim?

Odgovor:
Zbog diskriminatornog ponašanja Vašeg radnog kolege možete se obratiti direktno poslodavcu s pritužbom povodom povrede dostojanstva. Po zaprimanju pritužbe poslodavac bi trebao sastaviti zapisnik i pokrenuti disciplinski postupak. Vi ste žrtva verbalnog i fizičkog spolnog (seksualnog) uznemiravanja na radnom mjestu. Zakon o zabrani diskriminacije BiH navodi spolno uznemiravanje kao drugi oblik diskriminacije. Zaštitu možete potražiti kod poslodavca, kod Institucije ombudsmena ili u sudskom postupku pred općinskim sudom.

Uporedno, ili prije ovih radnji, možete podnijeti žalbu Instituciji ombudsmena za ljudska prava u BiH, koja će pokrenuti postupak tako što će od poslodavca tražiti očitovanje, utvrditi diskriminaciju te donijeti preporuke za poslodavca. Također, antidiskriminacijski postupak možete pokrenuti i sami, podizanjem tužbe za utvrđivanje diskriminacije, pred općinskim sudom u Vašem mjestu.

Spolno uznemiravanje je svaki oblik neželjenog fizičkog, verbalnog ili neverbalnog ponašanja koje je spolne (seksualne) prirode i čiji je cilj ili rezultat povreda dostojanstva lica uz stvaranje zastrašujućeg, neprijateljskog, degradirajućeg, ponižavajućeg ili uvredljivog okruženja. Spolno uznemiravanje gotovo u pravilu najčešće pogađa žene.

Osnovno zakonsko uporište:
– Zakon o zabrani diskriminacije („Službeni glasnik BiH“ broj 59/09)
– Zakon o radu FBiH

Osoba od povjerenja – potreba ili nedostatak? (anketa)

PayPal