Žrtva mobinga i uznemiravanja na temelju spola na radnom mjestu

Pitanje:
Zovem se H. Ć. i zaposlena sam u jednoj policijskoj stanici s većinom zaposlenih muškaraca. Već duže vrijeme svakodnevno trpim uznemiravanja od šefa, ali i od kolega. Šef me neprestano pretrpava poslom i obavezama. Često ne uspijem otići ni na pauzu za doručak, jer radim i svoj i tuđi posao. U posljednje vrijeme prijeti mi otkazom ukoliko ne obavim sve što mi se naredi. Počeo je da me naziva neradnicom i lijenčinom. Ove godine nije mi omogućio otići na godišnji odmor u terminu koji sam željela, a onda me tokom godišnjeg odmora zvao da dođem na posao nešto završiti. Zbog svega navedenog imam psihološke smetnje i u nekoliko navrata bila sam kod psihijatra. Sve ovo ne mogu više podnositi? Šta da učinim i kome da se obratim?

Odgovor:
Evidentno je da ste žrtva diskriminacije, odnosno mobinga i uznemiravanja na temelju spola, a što je regulisano u Zakonu o zabrani diskriminacije BiH. Zaštitu prava možete tražiti kod viših instanci Ministarstva unutrašnjih poslova, kod Institucije Ombudsmena ili sudskim putem.

Obavezno podnesite poslodavcu, komesaru Policijske uprave ili Ministarstvu unutrašnjih poslova Vašeg kantona pritužbu povodom povrede dostojanstva. Poslodavac bi trebao provesti zakonom predviđeni postupak protiv počinitelja kako bi se utvrdila njihova odgovornost. Možete se obratiti Instituciji ombudsmana za ljudska prava u BiH, koja će tražiti od poslodavca očitovanje o navedenom, utvrditi diskriminatorna ponašanja policijskih službenika i uputiti upozorenje odnosno preporuke da se prestane sa diskriminatornim ponašanjem. Ukoliko procijenite da ni nakon toga niste dovoljno zaštićeni, jer se diskriminatorna ponašanja nastavljaju, možete pokrenuti i antidiskriminacijski postupak pred općinskim sudom. Možete ga pokrenuti sami, uz pomoć advokata koji se bavi radnim pravom ili diskriminacijom. Svakako nastavite posjećivati psihologa, jer Vam terapijski rad može pomoći u prevazilaženju problema. I čuvajte nalaze i mišljenje ljekara i psihološkog savjetnika, jer su oni dokazno sredstvo ukoliko dođe do sudskog postupka.

Osnovno zakonsko uporište:
– Zakon o zabrani diskriminacije („Službeni glasnik BiH“ broj 59/09)
– Zakon o radu FBiH

Mapa: Mreža pomagačica

Lična priča preživjele nasilja: Ništa nije vrijedno trpljenja

Iskorak ka dobrim praksama u zaštiti prava žrtava trgovine ljudima

25 GODINA CENTRA ŽENSKIH PRAVA

Konferencija “Podrška pristupu pravdi za žene žrtve/preživjele rodnozasnovanog nasilja u BiH”

Položaj žena sa iskustvom nasilja u pravosudnom sistemu BiH

O edukaciji policije su rekli…

Žrtve trgovine ljudima izgubljene u lavirintu institucionalne zaštite

Put za efikasnije ostvarivanje prava zrtava trgovine ljudima

(Ne)funkcionisanje sistema zaštite preživjelih nasilja tokom pandemije ili krizne situacije

Podrška preživjelim nasilja tokom pandemije ili bilo koje druge krizne situacije

Kako pomažemo…

OSOBA OD POVJERENJA – Pravo i Potreba Žene Žrtve nasilja

Propusti i prepreke u radu institucija – Studija slučaja BIH #2

Propusti i prepreke u radu institucija – Studija slučaja BIH #2

ZAPADNI BALKAN I TURSKA: Propusti u sistemu zaštite žena od nasilja

Osoba od povjerenja – potreba ili nedostatak? (anketa)